Alicia Keys heeft zich altijd betrokken gevoeld tot het belang van onze maatschappij en samenleving. Naast haar rol als zangeres, gebruikt zij haar invloed ook door het in beeld brengen van belangrijke en sociale veranderingen die onze aandacht nodig hebben. Keys is ambassadeur voor Keep A Child Alive, een non profit organisatie wat verzorging, onderdak en andere hulpmiddelen inzet voor het ondersteunen van HIV/AIDS getroffen gebieden in Afrika en India. Keep a Child Alive probeert aan de hand van lichamelijke, sociale en economische hulp een einde te maken aan deze dodelijke ziekte. Voor Keep a Child Alive is Alicia Keys al meerdere keren naar landen als Uganda, Kenia en Zuid Afrika gereisd. Daarnaast was Keys ook een musical director en schonk een prive concert als donatie tijdens de veiling van het Keep a Child Alive Charity Gala.

Ook is Keys woordvoerster van Frum Tha Ground Up, een goed doel wat zich inzet voor Amerikaanse jongeren om ze te kunnen inspireren en motiveren. Frum Tha Ground Up heeft als doel het leven van vele jongeren te verbeteren en te ondersteunen in het succes hiervan. Naast deze goede doelen en organisaties zijn er nog vele andere die al eerder de steun van Keys hebben gekregen. Hieronder hebben wij nog een aantal organisaties staan die ondersteund zijn door Alicia Keys.

Aid Still Required
Charity:water
DoSomething.org
Fresh Air Fund
LIFEbeat
Live 8
MusiCares
Nelson Mandela Centre of Memory
Robin Hood
UNICEF
YouthAIDS

In 2016 wist Alicia Keys een veelbesproken statement te maken toen zij zich make-up loos liet fotograferen voor haar nieuwe album. Het eindresultaat was voor Keys erg inspirerend, waardoor zij besloot om make-up loos door het leven te gaan. In een essay aan Lenny Letter, een feministe forum wat opgericht is door Lena Dunham en Jennifer Konner, onthulde Keys dat deze shoot haar het meest krachtige, meest sterke, meest vrije en meest prachtige gevoel gaf wat zij nog nooit eerder gevoeld heeft. De shoot was volledig spontaan, aangezien Keys net uit de sportschool kwam en nog in de make-up moest gaan voor een shoot met Paola. De fotograaf Paola gaf aan dat zij Alicia graag zonder make-up wilde fotograferen, juist omdat het er rauw en echt uit zou gaan zien. Precies wat Alicia graag met haar muziek wilt uitstralen.

Kort na het publiceren van het artikel aan Lenny Letter ontstond er veel commotie op het internet. Veel mensen waren van mening dat dit een krachtige statement was, anderen waren het er niet mee eens. Er ontstond een beweging wat zijn eigen leven begon te krijgen op internet; #nomakeup movement. Meerdere artiesten en influencer deden actief mee met deze beweging en posten verschillende selfies zonder make-up op hun social media kanalen. De reden dat Alicia Keys geen make up meer gebruikt, is omdat ze haar authentieke zelf weer wilt zijn. Zo vindt het ze het niet nodig om jezelf te verschuilen achter trends en dingen die anderen doen. Zo is zij van mening dat je altijd bij jezelf moet blijven en alleen dingen moet doen waar je zelf compleet achter staat. Vooral door haar verschijning in de muziekindustrie heeft zij veel met schoonheidsidealen te maken gehad.

Alicia heeft recent bekend gemaakt dat zij een nieuw initiatief zal gaan starten wat een hoop veranderingen zal gaan brengen in de muziekindustrie. She is the Music wordt het nieuwe alternatief wat ervoor zal gaan zorgen dat vrouwen uit de muziekindustrie meer mogelijkheden zullen krijgen. Zo wordt er gekeken naar loonongelijkheid, wederzijds respect en andere gender aspecten die niet gelijkwaardig verdeeld zijn. De ontwikkelingen van She is the Music zijn nog in volle gang en de voortgang van het initiatief wordt later bekendgemaakt.