Alicia Keys toont waardering voor Tilburgse Kunstenaar Pee Jay

De Tilburgse Plai-john Czifra, beter bekend als Pee Jay, wist in december 2017 niet wat hem overkwam. De kunstenaar van Hippe Shit 013 keek nietsvermoedend een avondje Netflix samen met zijn vrouw, tot het moment dat hij zijn telefoon erbij pakte. Wat hij toen op zijn toestel zag, kon hij niet onmiddellijk bevatten. De meldingen van Instagram, Facebook en Twitter liepen de spuigaten uit en zijn telefoon kon de druk van notificaties meerdere malen niet meer aan. Wat in eerste instantie op een virus leek, was uiteindelijk iets wat Pee Jay nooit eerder had durven dromen. Zijn Alicia Keys schilderijen waren gerepost door niemand minder dan Keys haarzelf, wat gedeeld werd met haar 87 miljoen volgers. De kleurrijke portretten van Pee Jay werden door Alicia Keys geplaatst op Facebook met een prachtige omschrijving. “Creativity requires the courage to let go of certainties” – Erich Fromm. Thank you HippeShit013 for depicting me in these beautiful pieces. Your creativity inspires me” aldus Keys.

De opdrachten blijven momenteel binnen stromen, iets wat Pee Jay nooit eerder heeft meegemaakt. De kunstenaar heeft 17 jaar lang gewerkt met gedetineerden, wat op 36-jarige leeftijd ophield dankzij een diagnose dat zijn wereld op zijn kop zette. Pee Jay werd gediagnosticeerd met lymfeklierkanker en moest elke 3 weken terug voor een chemokuur. Na zijn laatste behandeling realiseerde Pee Jay dat zijn huidige baan in de gevangenis niet meer haalbaar zou zijn. Hij bleef vervolgens een half jaar thuis om tot rust te komen en verder te genezen. Tijdens deze periode zocht hij een uitweg in schilderen en wist hij zichzelf een eigen schilderstijl aan te leren. Pee Jay streefde naar een toekomst zonder verplichtingen en startte daarom zijn eigen bedrijf Hippe Shit 013 op. Sindsdien liet hij zich inspireren door artiesten zoals Alicia Keys, en verwerkte deze inspiratie in unieke portretten. De social media post van Alicia Keys resulteerde in opdrachten uit Duitsland, Texas, Australië en zelfs Portugal.